Η πόλη της Καρύστου

Η Κάρυστος, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας και σε μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες της.
Η πρόσβαση είναι εύκολη από την Αθήνα (δρομολόγια πλοίων για Καρυστο και δρομολόγια ΚΤΕΛ για Κάρυστο), καθώς και από τη Χαλκίδα (δρομολόγια ΚΤΕΛ για Κάρυστο).
Η Κάρυστος έχει μοντέρνο ρυμοτομικό σχέδιο, πλατείες και νεοκλασικά κτίρια,αρχοντικά και παραδοσιακά οικήματα. Oι παραλίες της Καρύστου και το λιμάνι με τα παραδοσιακά καφενεία, τα ουζερί και τις γραφικές ταβέρνες, προδιαθέτουν τον επισκέπτη να αφεθεί κάτω από τη σκιά της μουριάς με ούζο και ντόπιους μεζέδες. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα, σύγχρονα και παραδοσιακά. Οι εκδρομές, οι διακοπές, η διαμονή, ο τουρισμός στην Κάρυστο είναι ιδιαίτερη εμπειρία.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ
Σημείο αναφοράς της πόλης στο ανατολικό άκρο του λιμανιού, το Μπούρτζι. Καλοδιατηρημένος επιλιμένιος προμαχώνας, εξαγωνικού πεταλοειδούς σχήματος. Υπολογίζεται πως χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τους Ενετούς. Απέναντι σχεδόν, επί του παραλιακού δρόμου, στεγάζεται το Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα. Περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη 11.000 τόμων, συγκροτημένη με τα διεθνή πρότυπα επιστημονικής οργάνωσης. Στο ίδιο κτίριο το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα, που μαρτυρούν τη σπουδαία ιστορία της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκτίθενται ευρήματα από τα δρακόσπιτα Καρύστου και Στύρων, το ναό του Ποσειδώνα της αρχαίας Γεραιστού (Καστρί) και κυρίως από την ίδια την πόλη, ιδιαίτερα από την Παλαιοχώρα. Τη λαογραφική ιστορία της Καρύστου παρουσιάζει "Το Καρυστινό Σπίτι", Λαογραφική Συλλογή Χ.Β.Δεληγιώργη. Στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μοσχονά, στο κέντρο της πόλης, συγκεντρώθηκαν με μεράκι τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, παλιά έπιπλα, κεντήματα, φωτογραφίες και γεωργικά εργαλεία. Βόρεια της πόλης, στο χωριό Μύλοι, δεσπόζει σε θέση απόλυτα οχυρή το Castello Rosso (Κοκκινόκαστρο). Χτισμένο από τους Λομβαρδούς (1205 μ.Χ.) πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης λέγεται πως πήρε το όνομά του από το κεραμιδί χρώμα της τoιχοποιΐας του. Αποτέλεσε το μήλο της έριδος διαφόρων κατακτητών και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης. Ο ασφαλτόδρομος φθάνει κοντά στην είσοδο κάνοντας την πρόσβαση εύκολη.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Πλούσια ιστορία και μυθολογία, που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων συνοδεύουν την Κάρυστο. Ο μυθικός Κάρυστος, γιος του Kενταύρου Χείρωνα, έδωσε, κατά μία εκδοχή, το ονομά του σε τούτη την πόλη, οι πρώτοι κάτοικοι της οποίας θεωρούνται οι Κάρες και οι Λέλεγες, φύλλα που αφομοιώθηκαν μεταγενέστερα από τους Δρύοπες. Οι Καρύστιοι πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, έκοψαν από νωρίς τα δικά τους νομίσματα και συμμετείχαν ενεργά στην Α' και Β' Αθηναϊκή συμμαχία. Κατά τους Περσικούς πολέμους τόλμησαν να αντισταθούν και εξανδραποδίστηκαν, ήκμασαν όμως στους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Υποδουλώθηκαν στους Ενετούς και στους Φράγκους, στα χρόνια των οποίων χτίστηκαν το Μπούρτζι και το Castello Rosso (Kοκκινόκαστρο). Οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κάρυστο και το κάστρο της, που έγινε οικιστικό κέντρο και παραμένουν μέχρι την απελευθέρωσή της το 1833. Η σημερινή Κάρυστος άρχισε να κτίζεται το 1843 βάσει των ρυμοτομικών σχεδίων του Βαυαρού μηχανικού Μπίρμπαχ.
ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΖΩΗ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Άνθρωποι φιλικοί, εργατικοί που αγαπούν τον τόπο τους και φυλάσσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις του. Χάρη στη φροντίδα τους οι ελαιώνες και οι αμπελώνες δίνουν πλούσιους καρπούς και τα κοπάδια με τα περίφημα αρνοκάτσικα της Καρύστου, που βόσκουν στις πλαγιές της Όχης, άφθονα προϊόντα. Κτηνοτρόφοι, λατόμοι, ψαράδες, ελαιοπαραγωγοί, αμπελουργοί, μελισσοκόμοι και έμποροι, οι ντόπιοι κάτοικοι ξέρουν να προσφέρουν απλόχερα φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες.
ΑΡΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Απέραντο γαλάζιο και βαθύ πράσινο, ατελείωτες αμμουδιές και πλούσια βλάστηση. Η ευρύτερη περιοχή της Καρύστου συνδυάζει απόλυτα τη θάλασσα και το βουνό. Στις μαγευτικές της παραλίες που ξεκινούν από το κέντρο σχεδόν της πόλης και εκτείνονται από τη μία άκρη του κόλπου έως την άλλη και σ' αυτές του Καβοντόρου, όπως το Ποτάμι, το Καστρί, το Λιβάδι, χαίρεσαι πραγματικά να περνάς τις διακοπές. Παρθένες ακρογιαλιές με καταγάλανα νερά και χρυσαφένια άμμο. Σε ρεματιές με πηγές και πελώρια πλατάνια που "κρύβουν" τον καυτό ήλιο, σε μονοπάτια που σου φανερώνουν τοπία ήμερα, γεμάτα αγριολούλουδα και γρήγορα εναλλάσσονται με την άγρια ομορφιά απότομων βράχων μπορείς να απολαύσεις τις ομορφιές του βουνού. Σ' αυτήν εδώ την περιοχή τα χρώματα και τα αρώματα, η δύναμη και η γαλήνη συνυπάρχουν σ' ένα δέσιμο αρμονικό και χαρούμενο που ξεκουράζει και κάνει τον άνθρωπο να αντλεί ζωή από τη φύση.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ
    Εάν δεν έχετε αυτοκίνητό με ταξί, ενοικιαζόμενα μηχανάκια και ποδήλατα. Από την Κάρυστο εξυπηρετούνται με λεωφορείο ορισμένα χωριά της Γούρνας και του Καβοντόρου. Δείτε τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Καρύστου (τηλ. 2224-22453). Επίσης, η πεζοπορεία είναι ιδανικός τρόπος για να γνωρίσετε την περιοχή και να ανακλύψετε ομορφιές που δεν προσεγγίζονται αλλιώς. Οι αποστάσεις, τόσο στην πόλη όσο και στα γύρω χωριά, είναι σχετικά μικρές κάνοντας εύκολους και ευχάριστους τους περιπάτους.
  • ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
    Το Μπούρτζι, το ενετικό φρούριο στην παραλία της πόλης. Από εκεί περπατήστε κατά μήκος του λιμενοβραχίωνα και του λιμανιού με τα χρωματιστά ψαροκάϊκα. Επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, τη βιβλιοθήκη και τη λαογραφική συλλογή "Καρυστινό Σπίτι". Στην πλατεία Αμαλίας δείτε το Ηρώον και κατευθυνθείτε προς το μητροπολιτικό ναό του Αγ. Νικολάου (1912), πολιούχου της πόλης και στη συνέχεια στο ναό του Απόλλωνα, στο κέντρο. Αξίζει να περιηγηθείτε στα γύρω από την Κάρυστο γραφικά χωριά της Γούρνας και να ανακαλύψετε ξεχωριστές φυσικές ομορφιές, εκκλησίες και αρχαιότητες, όπως το Κοκκινόκαστρο (Castello Rosso) και το ρωμαϊκό υδραγωγείο.
  • ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ
    Η πόλη διαθέτει χρυσαφένιες και πεντακάθαρες παραλίες σε απόσταση 500 μ. από το κέντρο της. Κολυμπήστε στη Ψιλή Άμμο και στη Δυτική Παραλία. Εάν διαθέτετε αυτοκίνητο ή μηχανή επισκεφθείτε κάποια από τις πολλές αμμουδιές κατά μήκος του κόλπου. Επίσης, συνδυάστε το κολύμπι με εκδρομή στον Καβοντόρο σε παραλίες όπως Ποτάμι, το Καστρί, το Λιβάδι,που βρέχονται από το Αιγαίο.